top of page
Logopedie Bij Ons-25.jpg

Preverbale
Logopedie

Preverbale logopedie is gericht op de behandeling van (zeer) jonge kinderen met problemen met eten en drinken en/of de beginnende communicatie. Doel van de behandeling is het oefenen van de spieren van de mond van het kind, zodat het eten en drinken verbeteren en het maken van klanken wordt gestimuleerd. Tijdens de behandeling vormen de begeleiding en advisering van de ouders een belangrijk onderdeel.

Logopedie Bij Ons-33.jpg

Wanneer preverbale logopedie? 

Onderzoek en behandeling zijn nodig als uw kind:

  • moeite heeft met het drinken uit de borst of de fles;

  • last heeft van koemelk-eiwit allergie of reflux;

  • problemen heeft met de combinatie van borst-en flesvoeding;

  • problemen heeft met de introductie van bijvoeding;

  • te traag, te snel of te weinig eet en/of drinkt;

  • moeite heeft met het eten van gevarieerde voeding;

  • zich vaak verslikt of veelvuldig kokhalst tijdens het eten en/of drinken;

  • begeleiding nodig heeft bij het afbouwen van sondevoeding;

  • overmatig kwijlt.

Twijfelt u of uw kind preverbale logopedie nodig heeft?

Eten en drinken zijn onderdeel van de eerste (primaire) levensbehoeften. De meeste baby’s komen ter wereld met een aangeboren zoek-, zuig-, en slikreflex. Daardoor komt het drinken direct na de geboorte op gang. Soms zijn deze reflexen echter niet of onvoldoende ontwikkeld en ontstaan er eet-en drinkproblemen. Als uw kind eet en/of drinkproblemen heeft, maakt u zich (terecht) zorgen. Als het niet goed gaat en uw kind niet goed groeit of zelfs afvalt, kan dat veel spanning met zich meebrengen. Eten en drinken kunnen dan heel beladen onderwerpen worden. Ouders voelen soms de onmacht om hun kind in de meest fundamentele behoefte te voorzien. Soms ontstaat er zelfs boosheid, omdat het kind niet voldoet aan de verwachtingen. Normaal gesproken is het geven van (borst)voeding een heel intiem moment tussen moeder en kind. Ook het aanbieden van vaste voeding is een moment van contact van de ouder of verzorger met het kind. Als dat contact keer op keer uitdraait op frustratie, is dat heel verdrietig. In dat geval kan behandeling bij Lidwine, preverbaal logopedist, tevens borstvoedingsdeskundige, uitkomst bieden!

textures_BijOns-04.png

Wat doet de logopedist?

In eerste instantie vindt een intakegesprek met de ouders plaats, waarin de voorgeschiedenis en de hulpvraag wordt besproken. Door observatie van het eten en drinken en een onderzoek naar de bouw, de gevoeligheid, de motoriek en de reflexen in en rond de mond wordt gekeken welke problemen zich voordoen.

Bij de behandeling krijgt u advies over de houding, de opbouw van voeding en het materiaal waarmee de voeding het beste kan worden aangeboden. Er wordt gekeken welke fles, speen, lepel of beker het beste aansluit bij de ontwikkeling van uw kind. Doel van de behandeling is het eten en drinken gemakkelijker en plezieriger te laten verlopen, aangepast aan de mogelijkheden van uw kind. Eten en drinken moeten voor u en uw kind (weer) leuke en gezellige activiteiten worden!

Klik hier voor meer informatie over preverbale logopedie en de ontwikkeling van het eten en drinken op de website van de Nederlandse Vereniging voor Preverbale Logopedie (NVPL).

bottom of page