top of page
Logopedie Bij Ons-1-Bewerkt.png

Flesweigeren

Als een gezonde, op tijd geboren baby probleemloos aan de borst heeft gedronken, maar er niet of niet meer in slaagt om stabiel en succesvol uit de fles te drinken dan noemen we dat ‘flesweigeren’. De term ‘flesweigeren’ wekt de suggestie dat het probleem wordt veroorzaakt, doordat de baby niet (meer) uit de fles wil drinken. Inmiddels weten we dat er geen sprake is van enkel ‘weigeren’, maar dat het probleem wordt veroorzaakt door de overgang van reflexmatig drinken naar het drinken vanuit een bewuste en willekeurige beweging. Het drinken uit de fles vraagt een andere motorische beweging dan het drinken aan de borst. 

Logopedie Bij Ons-5.jpg

Hoe leert een baby aan de borst of uit de fles drinken?

​

Vanaf de geboorte beschikt een baby over voedingsreflexen (de palmomentaalreflex, de tepelzoekreflex, de zuigslikreflex en de transverse tongreflex), een natuurlijke manier om te overleven. Zonder deze reflexen zou een baby niet in staat zijn om voeding tot zich te nemen in de eerste paar weken. Vlak na de geboorte zijn de reflexen zo sterk, dat de baby min of meer zelf de weg naar de borst zou kunnen vinden (de babycrawl).  Als ouders naast de borstvoeding ook voeding met de fles willen geven, maakt het bij pasgeboren niet of nauwelijks uit welke fles of speen daarbij gebruikt wordt. Fabrikanten proberen van alles te verkopen, maar er is geen enkele speen, die lijkt op een moederborst. In de loop van de eerste 3 tot 6 maanden doven de voedingsreflexen langzaam uit en wordt het drinken steeds meer een bewuste en willekeurige beweging.

​

​

textures_BijOns-04.png

Wat doet de logopedist?

In eerste instantie vindt een intakegesprek plaats met de ouders, waarin de voorgeschiedenis en de hulpvraag wordt besproken. Door onderzoek naar de anatomie, de motoriek, de reflexen in en rond de mond en observatie van de flesvoeding wordt gekeken welke problemen zich voordoen. Aan de hand van de bevindingen naar aanleiding van de observatie en het onderzoek vindt een adviesgesprek plaats. Voor de behandeling wordt het plan van aanpak met u besproken.

​

Tijdens de behandeling krijgt u hulp en advies met betrekking tot het materiaal dat het beste aansluit bij de mogelijkheden van de baby, de voedingshouding en de wijze waarop u de fles het beste kunt aanbieden. Het gaat hierbij niet om losse tips en adviezen, maar om een totaal plan van aanpak.

Logopedie Bij Ons-7_edited_edited.jpg
textures_BijOns-05.png

Ervaringen

Voor alle ouders die hun kind niet aan de fles krijgen. Na 10 weken verschillende flessen en spenen waren wij erg blij met de tip om een afspraak te maken bij Lidwine. De afspraak was zo gemaakt en het kon ook nog bij ons thuis. Na wat onderzoekjes die met veel aandacht voor ons kindje werden gedaan was het uitproberen. Al snel hadden we de juiste speen gevonden. s'Avonds had hij al 2x goed gedronken en de dag erna ook hele voedingen. Echt een kado voor onszelf en onze kleine man.


Anna Stephania

bottom of page