Webinar Flesweigeren 2023-01-30T16:49:26+01:00

Webinar Flesweigeren

Krijgt u als zorgprofessional regelmatig vragen van ouders met een baby, die probleemloos uit de borst drinkt, maar niet (meer) uit de fles kan of wil drinken? Wilt u deze vaak wanhopige en gestreste ouders verder kunnen helpen? Volg dan deze webinar over flesweigeren.

De webinar is toegankelijk voor lactatiekundigen IBCLC en NLG, borstvoedingscoaches, verpleegkundigen (minimaal niveau 4) en andere zorgprofessionals, die werkzaam zijn in de professionele borstvoedingsbegeleiding èn voldoende relevante werkervaring hebben. De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.

Docent

Lidwine Schoonhoff (preverbaal logopedist en praktijkhouder).

Het ontstaan van de methode voor het probleem flesweigeren

Vanaf 2000 zet Lidwine zich in om (aanstaande) moeders, die borstvoeding (willen gaan) geven te ondersteunen en van informatie te voorzien. Eerst als vrijwilligster van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, vanaf 2008 vanuit de maatschap Borstvoeding Brabant. Naast de vragen met betrekking tot de borstvoeding, kreeg zij ook regelmatig vragen over de combinatie van borst- en flesvoeding als moeders weer aan het werk gingen. Om die moeders verder te kunnen helpen, is Lidwine in 2010 de scholing Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen aan de HAN gaan volgen en heeft aansluitend haar praktijk opgericht. Vanaf die tijd is zij haar aanpak systematisch gaan bijhouden en heeft zij een methode ontwikkeld voor het probleem flesweigeren. Lidwine heeft inmiddels meer dan 500 baby’s succesvol behandeld met deze methode. Om de methode, die zij heeft ontwikkeld, beter te onderbouwen, zijn een kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaan. De resultaten van deze onderzoeken gaven weer nieuwe inzichten en handvatten voor verdere verbetering.

Programma

In vier uur tijd wordt de theorie behandeld, die helpt om het ontstaan van het probleem flesweigeren te verklaren en bespreekt Lidwine de adviezen, waarmee u ouders in een vroeg stadium kunt ondersteunen om hun borstgevoede baby uit de fles te leren drinken. Daarnaast ontvangt u een aantal kennisclips. Tijdens de webinar is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en bestaat de mogelijkheid om eigen casuïstiek in te brengen en te bespreken.

Voorbereiding

De voorbereidende opdrachten bestaan onder meer uit een verdieping in de theorie door het lezen van een aantal Hoofdstukken uit het boek Eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen (mw. L. van den Engel-Hoek et al, 2018) en verschillende digitale artikelen met een verwerkingsopdracht. U dient de verwerkingsopdracht met vragen over de theorie en de verzamelde gegevens met betrekking tot eigen casuïstiek vooraf in te leveren. De voorbereidende opdrachten, de digitale artikelen en de kennisclips worden gedeeld in google classroom. Voor deelname aan de classroom dient u te beschikken over een google account.

Waar en wanneer

De webinar wordt online gegeven via Zoom.

De webinar bestaat uit 1 dagdeel van 9.00 tot 13.00 uur en vindt plaats op:

  • Dinsdag 18 april

Informatie over de planning van nieuwe webinars volgt.

Kosten

De kosten voor de webinar bedragen €150,00 per deelnemer. Logopedie Bij Ons is vanaf 1 juli 2022 vrijgesteld van Btw.

De kosten zijn inclusief de digitale artikelen en de kennisclips. Het boek Eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen (mw. L. van den Engel-Hoek et al, 2018) dient u zelf aan te schaffen.

Accreditatie en certificaat

Accreditatie wordt aangevraagd. Na afloop ontvangt u een certificaat voor deelname aan de webinar en het maken van de opdrachten.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd en wilt u zich aanmelden voor de webinar? Klik hier