Publicaties 2022-08-30T19:26:23+02:00

Publicaties

Nieuwsbrief Borstvoeding afkolven en bewaren

Als u weer gaat werken, gaat sporten of gewoon een keer op stap wil met uw partner, dan kunt u de borstvoeding afkolven en bewaren, zodat degene die op dat moment voor uw kindje zorgt de voeding met de fles kan geven. Goede hygiëne is echter essentieel om er voor te zorgen dat de bewaarde melk niet bederft.  In deze Nieuwsbrief leest u hoe u kunt beginnen met afkolven, de borstvoeding op de juiste manier bewaart en weer gaat gebruiken. Belangrijk ook om te weten hoe u uw kindje kunt laten wennen aan het drinken uit de fles.

Nieuwsbrief Borstvoeding in combinatie met werken

Naar aanleiding van een artikel in het Volkskrant Magazine van 9 mei jl. bekroop Lidwine opeens de vraag wat moeders eigenlijk bezielt om te gaan kolven op het werk. Wat zij wel weet, is dat u met een goede voorbereiding en informatie vooraf veel twijfels en onzekerheden kunt verminderen en u op basis daarvan in ieder geval zelf een keuze kunt maken. Om die reden deze Nieuwsbrief, waarin veel vragen met antwoorden, praktische informatie en mogelijkheden om borstvoeding en werken te (gaan) combineren.

Nieuwsbrief Borstvoeding afbouwen

Aan iedere borstvoedingsrelatie komt een einde. Soms eerder dan gewenst, soms later dan verwacht. Iedere situatie is weer anders en ieder maakt daarin haar eigen keuze. Wanneer het dan ook is, stoppen met borstvoeding roept vragen op: wanneer, hoe, hoe snel en wat dan? In deze Nieuwsbrief worden verschillende manieren, waarop u de borstvoeding kunt afbouwen, beschreven.

Nieuwsbrief Borstvoeding ’s nachts

Lidwine krijgt regelmatig vragen van moeders over het geven van nachtvoedingen. Is het normaal dat mijn kindje ’s nachts nog wakker wordt en komt voor de voeding? Op welke leeftijd kan ik mijn kindje leren doorslapen? En hoe kan ik dat het beste aanpakken? Reden waarom Lidwine eens in de literatuur is gedoken en een aantal wetenschappelijke onderzoeken erop nageslagen heeft. Op een aantal veelgestelde vragen zal zij in deze Nieuwsbrief antwoord geven.

Nieuwsbrief Borstvoeding op vakantie

Gaat u binnenkort op vakantie en neemt u uw kindje mee op reis? Heeft u praktische vragen over de borstvoeding als u op reis gaat met de auto of het vliegtuig? Wilt u weten of uw kindje wel voldoende vocht binnen krijgt bij hoge buiten temperatuur? In deze Nieuwsbrief krijgt u antwoord op een aantal veel gestelde vragen en informatie waar u op moet letten met warm weer.

Nieuwsbrief Borstvoeding voor een tweeling

Het krijgen van een tweeling geeft vaak veel vreugde, maar tegelijkertijd dienen zich ook heel veel vragen aan. Veel praktische zaken zullen geregeld moeten worden. U zal zich bovendien afvragen hoe het gaat wanneer u van plan bent borstvoeding te gaan geven. Lukt dat wel met een tweeling? Heeft u het daar niet vreselijk druk mee? In deze Nieuwsbrief krijgt u op deze vragen uitgebreid antwoord.

Nieuwsbrief Borstvoeding voor een broertje of zusje

Moeders hebben vaak vragen over hoe dat nou moet met de borstvoeding als zij al een kindje hebben rondlopen. Soms belt een moeder met de vraag of ze borstvoeding kan blijven geven tijdens de zwangerschap en of ze misschien wel meerdere kindjes borstvoeding kan geven. Op dit soort vragen geeft Lidwine antwoord, opdat u zich beter kunt voorbereiden op het geven van borstvoeding voor een broertje of zusje of misschien wel meer dan één.

Nieuwsbrief Borstvoeding voor een kindje met Downsyndroom

In haar praktijk begeleidt Lidwine ook ouders van kindjes met het syndroom van Down. Het krijgen van een kindje met het syndroom van Down gaat vaak gepaard met heftige en tegenstrijdige gevoelens. Aan de ene kant voelen ouders de blijdschap om het krijgen van een kindje, aan de andere kant is er het verdriet, het ongeloof en de pijn. Ouders hebben heel veel vragen, onder andere over het geven van borstvoeding. Ze moeten voortdurend afwegingen en keuzes maken. Goede informatie en een goede begeleiding spelen daarin een belangrijke rol. Daarom speciaal voor deze ouders aandacht voor dit onderwerp en informatie over de problemen en de mogelijkheden bij het geven van borstvoeding.

Nieuwsbrief Borstvoeding in historisch perspectief

De vrouwelijke kunst van het voeden en koesteren van haar kinderen werd altijd gewaardeerd en soms verheerlijkt en geromantiseerd. Dit is op allerlei afbeeldingen en schilderijen door de eeuwen heen te zien. Wellicht interessant om eens te kijken naar hoe het geven van borstvoeding zich in al die eeuwen heeft ontwikkeld om de visie op borstvoeding van heden ten dagen beter te begrijpen.

Artikel Registratie van behandeleffecten, kwaliteitsbevordering een noodzaak!

September 1991, Tijdschrift voor Logopedie en Foniatrie, Jaargang 63, nr 9.