Masterclass Flesweigeren 2022-05-21T20:39:57+02:00

Masterclass Flesweigeren

Krijgt u als logopedist regelmatig baby’s aangemeld die probleemloos uit de borst drinken, maar niet (meer) uit de fles kunnen of willen drinken? Wilt u deze vaak wanhopige en gestreste ouders kunnen helpen met een succespercentage van meer dan 99 procent? Volg dan deze masterclass over flesweigeren. In vijf uur tijd wordt de theorie behandeld die helpt om het ontstaan van dit probleem écht te doorgronden en bespreekt Lidwine een in de praktijk beproefde methode met succesgarantie voor baby’s tot 5 á 6 maanden. Daarnaast ontvangt u een aantal kennisclips, waarin onder meer basiskennis over borstvoeding in combinatie met werken en informatie over het onderzoek, dat tot nu toe is gedaan naar de methode. Tijdens de masterclass is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en bestaat de mogelijkheid om eigen casuïstiek in te brengen en te bespreken. Na deze masterclass bent u in staat om op een efficiënte en effectieve wijze, met zowel wetenschappelijke als praktische kennis, ouders te begeleiden om hun borstgevoede baby uit de fles te leren drinken.

De masterclass is toegankelijk voor logopedisten die geregistreerd staan in het Register preverbale logopedie van de NVLF en/of tenminste een tweedaagse cursus eet- en drinkproblemen bij (jonge) kinderen hebben gevolgd (NL of BE).  De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.

Het ontstaan van de methode voor het probleem flesweigeren

Vanaf 2000 zet Lidwine zich in om (aanstaande) moeders, die borstvoeding (willen gaan) geven te ondersteunen en van informatie te voorzien. Eerst als vrijwilligster van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, vanaf 2008 vanuit de maatschap Borstvoeding Brabant. Naast de vragen met betrekking tot de borstvoeding, kreeg zij ook regelmatig vragen over de combinatie van borst- en flesvoeding als moeders weer aan het werk gingen. Om die moeders verder te kunnen helpen, is Lidwine in 2010 de scholing Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen aan de HAN gaan volgen en heeft aansluitend haar praktijk opgericht. Vanaf die tijd is zij haar aanpak systematisch gaan bijhouden en heeft zij een methode ontwikkeld voor het probleem flesweigeren. Lidwine heeft inmiddels meer dan 400 baby’s succesvol behandeld met deze methode. Om de methode, die zij heeft ontwikkeld, beter te onderbouwen, zijn een kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaan. De resultaten van deze onderzoeken gaven weer nieuwe inzichten en handvatten voor verdere verbetering.

Reacties van collega’s

De vernieuwde masterclass is met veel enthousiasme ontvangen door de collega’s in Nederland en in België. Een greep uit hun reacties:

Super toffe scholing! Ook de begeleiding na afloop is heel fijn. Als je nog niet zoveel baby’s, die de fles weigeren, bent tegen gekomen in de praktijk, is het heel fijn om op de hulp van Lidwine terug te kunnen vallen.

De masterclass geeft inzicht in een aanpak, die gebaseerd is op ervaring en onderzoek. Het geeft goede handvatten voor je handelen, wat maakt dat je ouders vertrouwen kan geven.

Enthousiaste cursusleidster met veel ervaring en nieuwe inzichten, die praktisch goed toepasbaar zijn binnen ons vakgebied.

Als je de kans krijgt om deze masterclass te volgen, zou ik het zeker doen!

Waar en wanneer

De masterclass wordt online gegeven via Zoom.

De masterclass bestaat uit 2 avonden van 19.30 tot 22.00 uur en vindt plaats op:

  • Maandag 16 en 23 mei 2022

De masterclass, die overdag wordt gegeven, bestaat uit 1 dagdeel van 9.00-14.00 uur en vindt plaats op:

  • Dinsdag 8 november 2022

Informatie over de planning van nieuwe masterclasses volgt.

Docent

Lidwine Schoonhoff (preverbaal logopedist en praktijkhouder)

Kosten

De kosten voor de masterclass bedragen €175,00 per deelnemer.

Accreditatie

Voor de masterclass vanuit mijn praktijk is nieuwe accreditatie aangevraagd. Deze masterclass is door de StADAP geaccrediteerde met 15 KP punten.
Na afloop ontvangt u een certificaat voor deelname aan de masterclass.

Voorbereiding

De voorbereidende opdrachten bestaan onder meer uit een verdieping in de theorie door het lezen van een aantal Hoofdstukken uit het boek Eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen (mw. L. van den Engel-Hoek et al, 2018) en het boek Borstvoeding, Handleiding voor ouders (La Leche Leaque) met een verwerkingsopdracht.  U dient de verwerkingsopdracht met vragen over de theorie en de verzamelde gegevens met betrekking tot eigen casuïstiek vooraf in te leveren. De voorbereidende opdrachten worden gedeeld in google classroom. Voor deelname aan de classroom dient u te beschikken over een google account.

Inhoud

Tijdens de masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:
1) Theoretische achtergrond
Reflexen, motorisch leren, verklaring ontstaan flesweigeren, basiskennis over borstvoeding in combinatie met werken, kolven, bewaren en afbouwen van de borstvoeding
2) De aanpak van flesweigeren
Basisprincipes, uitgangspunten, anamnese en onderzoek, behandelmethode, keuzeproces, ouderbegeleiding en nazorg, resultaten van deze methode
3) Casuïstiek
4) Preventie en voorlichting

Er is ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.

Persoonlijke begeleiding en bevordering deskundigheid

Indien u na het volgen van de masterclass nog vragen heeft en specifieke casuïstiek wilt bespreken, dan kunt u daarvoor altijd contact opnemen met Lidwine. De persoonlijke begeleiding en deskundigheidsbevordering is gratis en daarvoor worden dus geen kosten in rekening gebracht.

Wilt u zich aanmelden? Klik hier

Lees hier de Algemene voorwaarden